
Personalised Digital Learning Programme (PDLP) 
Frequently Asked Questions (FAQs) for Parents 

 
Section 1: Device Bundle Cost, Insurance and Warranty 

 
Q1. How much does my child have to pay for the device?  
 
MOE will use bulk tenders to keep the Personal Learning Devices (PLDs) affordable. MOE 
has also provided a one-off Edusave top-up of $200 in April 2020 to all eligible Singaporean 
students in primary and secondary schools, including those in Special Education (SPED) 
schools, to help them purchase the devices selected by the school. This is on top of the annual 
Edusave contribution of $290 for secondary students. Students who do not have sufficient 
funds in their Edusave will need to bear some out of-pocket expenses for the device, but we 
do not expect this to be a big amount.  
 
For students on financial assistance, MOE will provide further subsidies so that their out-of-
pocket expenses is zero. This is to ensure that no student is denied the opportunity to benefit 
from the programme.  
 
Students may approach the school if they require financial assistance.  
 
Q2. What is the school’s prescribed device model to be purchased?  
 
Lenovo Chromebook 500e 4th Gen  
 
Q3. When will my child be receiving the device?  
 
Your child should receive his/her devices in 2024 Term 2 Week 1. More details will be shared 
once the school has more detailed information.  
 
Q4. What is included in the purchase of the device?  
 
The Chromebook will come with a Power Adaptor/Charger and a Carrier bag. The devices will 
also come with either the base device bundle with 1-year insurance and 1-year warranty, or 
the enhanced device bundle with 3-year insurance and a 3-year warranty.  
 
As the device bundles include other accessories, insurance and warranty, the bundle price 
might not be comparable to what might be available commercially.  
 
Q5. What happens if the device is spoilt/stolen/lost?  
 
The devices will come with either the base device bundle with 1-year insurance and 1-year 
warranty, which allows for one repair or one replacement, or the enhanced device bundle with 
3-year insurance and 3-year warranty, which allows for two repairs or one replacement.  
The insurance coverage is only applicable to situations of damage and loss even though the 
student has taken the necessary precautions to safeguard the device. Loss through 
negligence is not covered by insurance.  
 
If the replacement of device is not/no longer covered by the insurance, the replacement device 
will have to be paid for by the parents/student. Schools can facilitate the purchase of a 
replacement device and students’ Edusave funds can be used if available. MOE will provide 
subsidies to minimise the out-of-pocket expense for lower-income students who need to 
replace their devices which are no longer covered by insurance.  
 



The school’s engaged vendor will conduct checks on students’ devices on a regular basis. In 
the event that your child’s device is faulty, you can choose to send the device directly to the 
vendor for repair or leave the device with the school for vendor to pick up.  
 
If the device has to be sent for repair, child will be able to loan a similar device (subject to 
availability) from the school so that his/her learning will not be interrupted.  
 

Section 2: Device Usage 
 

Q6. How will the device be used by my child?  
 
The devices will be used to complement classroom teaching by promoting active learning and 
greater personalisation of students’ schooling experience. Students can make use of digital 
tools such as calendaring and note-taking applications to enhance their personal productivity. 
They will also have more opportunities to connect, discuss and collaborate with their peers 
through digital platforms such as the Singapore Student Learning Space (SLS).  
 
The device can also be used beyond the classroom for home-based and self-directed learning, 
so that students can benefit from a seamless learning experience in school and outside of 
school.  
 
Q7. How is the school helping my child to manage the use of the device? (E.g. Is there 
any control over the use of the PLDs to surf irrelevant information online software? Are 
students allowed to download applications on their PLDs?) How is MOE helping my 
child to manage possible cyber risks?  
 
All devices under the initiative will have a Device Management Application (DMA) installed. 
The DMA is a suite of software installed in the device to enable the school and parents to 
manage and monitor device usage by students.  
 
The DMA would restrict the type of applications and websites accessible by students and limit 
the students’ screen time. For example, inappropriate websites with adult or extremist content, 
as well as gaming and gambling websites or applications, will all be restricted. Schools will 
have the discretion to decide on the applications and websites to enable or disable.  
 
The DMA would allow the school to remotely download appropriate teaching and learning 
applications, as well as security patches, into every student’s device. In addition, the DMA 
comes with classroom management capabilities to assist teachers in actively monitoring and 
controlling the students’ screens during lesson time, for better student management and 
effective teaching.  
 
In addition, through CCE lessons, students will be taught how to embrace the convenience of 
technology while maintaining a balanced lifestyle between online and offline activities, and to 
be a safe and responsible user of technology. Cyber Wellness education programmes will also 
teach how to take responsibility for their online well-being, and how to be positive role models 
to others in creating safe and kind online communities. The revised CCE 2021 will also feature 
cyber wellness education more strongly, with updated authentic scenarios used, to better 
equip students to navigate online spaces safely and help develop a more supportive cyber 
environment.  
  



Q8. Is there a secure place in school for students to keep their PLDs when not in use 
e.g. during CCA trainings? Does my child leave the PLD or charge the PLDs in school? 
Will there be charging stations for students charge their device in the event that the 
battery runs flat?  
 
To inculcate responsible device usage habits, the school will establish daily routines for safe 
management of the devices. There will be lockers available in the classrooms for students to 
keep their device safely when not in use.  
 
The school does not encourage students to leave their PLDs in school. There may be home-
based e-learning lessons or assignments which require students to use their devices to 
complete at home.  
 
To inculcate responsible device usage habits, students should fully charge their devices at 
home so that there will not be any unnecessary disruption to their learning in school. However, 
in the event of an urgent need, students can use the small number of wall sockets in the 
classroom for charging.  
 
Q9. Will the students solely be using their PLDs for learning? Will they be using 
handphone for learning activities such as Kahoot, since currently students are not 
allowed to use handphone in class?  
 
With the implementation of PDLP from Term 3 onwards, Secondary 1-3 students will use their 
PLDs for all technology infused lessons and use of handphone will not be required. Their 
handphones will be locked up in the class cabinets during curriculum hours.  
 
Q10. With prolonged screen time, how does the school ensure the students take good 
care of their eyes?  
 
The school will plan and regulate the use of PLDs for every class by putting in place guidelines 
for delivery of technology infused lessons. For example, for a One-Hour lesson, teachers will 
have to ensure that students would not be using their PLDs for the entire lesson. Teachers 
will also get students to practice simple eye-care routines or exercises on a daily basis.  
 
Q11. What happens to the device after my child graduates after sec 4/5? Do they get to 
keep the PLD for future tertiary education?  
 
The school will uninstall the Device Management Application (DMA) from the devices upon 
students’ graduation, and students will have full control and personal ownership over their 
devices afterwards. If the student’s device needs to be installed with DMA in JC/MI, it can be 
reinstated.  
 

Section 3: Others 
 

Q12. Can my child not purchase the device?  
 
Every student that is not in a graduating level in 2021 is required to have a device for 
teaching and learning purposes and is encouraged to purchase one through the school via 
MOE’s bulk tender. Students are encouraged to use the device model prescribed by the school, 
as the uniformity of systems and software would ensure a smooth learning experience for 
everyone. The device purchased through the school will come with the necessary warranty 
and insurance as well.  
 
Students who do not wish to purchase a device because they already have their own devices 
will have to check with the school to ascertain whether the specifications of their existing 



devices meet the schools’ requirements. These existing devices must also be installed with a 
Device Management Application (DMA) software to manage the student’s access and usage.  
 
Q13. How can the students check if their own personal laptop is compatible for use? 
Will the school provide a checklist of specifications for the student to check on the 
specifications of their own personal laptop? 
 
The school will send out detailed information to advise parents on this via the Parents Gateway 
and School Website in due course.  
 
Q14. Are all Secondary 3 students required to purchase the device? Will they still 
continue to use their device next year which is their graduating year?  
 
Yes. All Secondary 3 students in 2021 are required to have the PLDs which will continue to 
be used in 2022.  
 
Q15. Are all Secondary 4 and 5 students required to purchase the device? How will the 
PDLP affect the Sec 4 and/or 5 students since they are not required to purchase the 
device?  
 
Graduating students in 2021 will not be included in the roll-out of devices as they have less 
than one year in the school left. At Hai Sing Catholic School, although graduating students in 
2021 can purchase the device and package should they wish to do so, teachers who require 
graduating students to use learning devices during their lessons will arrange for shared 
devices to be provided for students. This is currently what teachers do when lessons require 
learning devices.  
 
Graduating students in 2021 should consider very carefully before purchasing the PLD at Hai 
Sing Catholic School, because the curriculum in their final year here at Hai Sing Catholic 
School will not require them to have a PLD. It might be more advisable for students to wait till 
they progress to post-secondary education so that they may purchase a device that fits their 
needs at that point.  
 
Students graduating from secondary school in 2022 and beyond would have purchased their 
PLD in their earlier years in secondary school. Thus, teachers of graduating levels in 2022 
and beyond may not need to make provisions for shared devices.  
 
Q16. My child loaned a device from the school for Full Home-Based Learning (HBL). 
Can he/she continue to use the loaned device instead of purchasing a new one?  
 
Students are encouraged to use the device model prescribed by the school under the PLD 
initiative, as the uniformity of systems and software would ensure a smooth learning 
experience for them. The devices will be used both in and out of class. In class, the devices 
will be used to support learning of the curriculum subjects independently or collaboratively. 
Beyond the classroom, students will be able to use the device for home-based learning.  
 
Devices purchased under the PLD initiative belong to the students, and they can continue to 

use the devices after graduation. For students who are receiving financial assistance, they will 

be provided additional subsidies such that their out-of-pocket expenses for the device will be 

zero. 


